maandag 12 december 2011

A voor Afkeer


Na afloop van wat er zaterdag is gebeurd op het Astridplein, krijgt dit teken van vendetta een andere betekenis. Een omgekeerde A die, net als bij een omgekeerd kruis, de absolute walging ten opzichte van waar het originele symbool voor staat, uitdrukt. Een bloedende A, in staat van ontbinding en naar de grond gericht, want daar zal A ook eindigen.

Wanneer mensen niet meer op vreedzame manier hun verontwaardiging kunnen uitspreken over alles wat er fout gaat en wat aan verbetering toe is in hun stad, wanneer mensen niet meer op respectvolle wijze in groep kunnen verkondigen dat onze stad - en ons land - eindelijk wil waar het recht op heeft, en dat is rechtstreekse democratie, dan wonen die mensen in een stad die maar één doel heeft en dat is die mensen controleren en in toom houden en hun leiders beschermen tegen elke vorm van kritiek, hoe ongevaarlijk ook, die de burgers, het 'domme' vee, tegen hen kunnen keren, en dat terwijl de échte zwakke schapen op straat doodvriezen van de kou.

Antwerpen is de grote letter A waardig, want het is een A van schaamte, al is Antwerpen de schaamte al lang voorbij. De A staat voor Afkeer, want de burger wordt stilaan aangemoedigd om braafjes in de rij te lopen, om te consumeren en niet na te denken, en om vooral ook niet te veel lawaai te maken, letterlijk maar ook figuurlijk, want anders zal de polies A wete te vinde!

Grootschalige acties zoals Music For Life krijgen een podium terwijl wanneer het 'gewone' volk zijn mening wil spuien en het publiek wil sensibiliseren voor problemen in de eigen stad, zij worden de mond gesnoerd en omsingeld door een belachelijk groot leger van fascist cops. De politie is uw vriend, maar niet in een politiestaat.

Kan dit, mag dit, is dit oké? Of druist dit in tegen vrijheden die we eeuwen geleden hebben verworven en waar we toch zo trots op zijn wanneer we naar andere landen kijken, waar die vrijheden op minder subtiele manier worden vertrappeld?
Dit is, uiteraard, verre van oké, en dit moet stoppen! Knoop het in A oren, Patrick Janssens, wij zijn uw vriend niet en wij pikken zoiets niet!

Antwerpen, zo'n mooie stad, met zo'n mooie toekomst, maar dan moet er nu iets veranderen, of we zijn onze toekomst, en onze stad, kwijt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten