zaterdag 7 januari 2012

Chocomelk en koekjes voor de politie, onze vriend

Vandaag, 7 januari, hield Occupy Antwerp een zoveelste volksvergadering in Antwerpen, deze keer op het De Coninckplein, waar het sinds kort illegaal is om zelfs maar een pintje te drinken. Ook met meer dan twee man over straat lopen kan een aanleiding tot arrestatie zijn. Hier drie koningen gaan zingen zou dus niet zo'n verstandig idee zijn.

Toen ik aankwam op het plein, was er niet veel volk te bespeuren. Dat kwam, zo bleek later, omdat de politie de aanwezigen had uiteengedreven, met de waarschuwing om de volksvergadering niet te laten plaatsvinden. Het plein was omsingeld door politiewagens en combi's (met draaiende motoren... alles voor een propere stad, niet waar?), hier en daar stonden undercover agenten paraat en er waren ook enkele fietspatrouilles te bespeuren die rondjes in de wijk maakten. Allemaal hielden ze ons in de gaten.
Het grootste deel van de aanwezigen was een café op het plein binnengegaan, waar lekkere, warme chocolademelk werd gemaakt. Die wilden we uitdelen aan iedereen die er trek in had, met een koekje erbij, maar dat werd dus niet toegestaan. In Antwerpen mag je dus niet in groep eten en drinken uitdelen aan de armere bevolking als je dit niet hebt aangevraagd, iets wat je trouwens al zes weken op voorhand moet doen.

Maar we moesten toch iets met de chocomelk doen? We konden dat niet allemaal alleen opdrinken en, aangezien we niet op het plein mochten staan, konden we er ook niemand mee bereiken. De enigen die nog aandacht voor ons hadden was de pers en de politie. Om onze dappere herders van de wet een hart onder de riem te steken, besloten we dan maar om deze hardwerkende mensen chocolademelk en biologische koekjes te gaan brengen. Want ook voor de politie is het koud in de winter. Vol goede bedoelingen gingen we hen in groepjes bekertjes chocomelk en koekjes brengen, maar noch de agenten in de politiewagens, noch de undercover cops, noch de fietsende agenten leken trek te hebben, op één dankbare agent na. Maar zoals ik altijd zeg, als we met een positieve actie zelfs nog maar één persoon blij kunnen maken, dan is die actie geslaagd!

Tot zover de traktatie van Occupy Antwerp. Morgen is het de beurt aan Antwerpen. 't Stad trakteert. Morgen van elf tot twee op de Grote Markt. Om dit gulle, tolerante en hoogst bekwame stadsbestuur te bedanken, zou ik zeggen: allen daarheen! En op A gezondheid!

9 opmerkingen:

  1. haha lekkere koekjes en lekker ironisch. Ik had er anders wel van geproefd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het waren inderdaad lekkere veganistische koekjes! Ze wisten niet wat ze misten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jullie hebben dus een alternatieve plek gevonden om jullie volksvergadering te houden. vertelt u eens iets over de opkomst, de besluiten, de sprekers...
    Hoe was de samenwerking met het buurtcomite

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat we tijdens de actie in totaal met zo'n twintig man (en vrouw) waren. Bij de vergadering zelf waren we een 13-15-tal. Qua communicatie is er nog vanalles besproken nadat ik naar huis ben gegaan, maar het ging vooral over de nieuwjaarsreceptie morgen op de Grote Markt. Maar hier zal normaal gezien nog een uitgebreider verslag over volgen op de FB-groep van Occupy Antwerp.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. oeiii een 13-15 tal! Is dat,voor een beweging die pretendeert de andere 99% te willen vertegenwoordigen, niet wat weinig??

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De rest van de bevolking moet nog wakker worden ;)En natuurlijk zijn er bij alle acties altijd mensen die er niet kunnen bij zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Of is het volk juist wakker geworden en laten ze 'occupy' nu links liggen? Ik kan me herinneren dat er op de groenplaats toch ietwat meer mensen aanwezig waren (volgens 'dewereldmorgen' wel 500!)
    Sterft 'occupy antwerp' een stille dood?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is typisch België dat 'ze' eens ene keer meedoen (ik was daar zelfs niet eens), het 'zo wel goed vonden' en verder na het werk de tv opzetten, zakje chips in ene hand, blikje cola in de andere, zonder ook maar een seconde na te denken over wat er allemaal aan het gebeuren is. Daarvoor zitten Ze nog niet te hard in hun zakken. En we hebben het toch zo goed, meneer. We willen dat leventje niet opgeven, meneer. Klagen en zagen, dat blijven we wel doen, maar op straat komen en aan acties meedoen. Oké, maar niet na tien uur, niet als het regent, niet als er toch geen volk komt opdagen, niet als we administratief kunnen worden aangehouden en niet als The Voice op tv is :) Da's België. Als ze ons in de Arabische wereld uitlachen - als, want ze hebben daar wel wat beters te doen - dan hebben ze groot gelijk.
    Sterft Occupy Antwerp een stille dood? Hopelijk niet. Zonder me te veel illusies te maken, blijf ik toch doorgaan. Het is beter dan niets doen, en ge leert tenminste iets over wat er allemaal gaande is in the real world, want van de media moet je toch niet al te veel geloven.
    Misschien moeten alle banken gered worden met ons geld, waarna ze superbonussen aan zichzelf kunnen uitkeren, of moeten de boetes om te snel te rijden (ho maar!) eens duurder worden. Dan gaan 'we' misschien eens op straat komen. Als het past :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een slechte zomer, de dood van Steve Jobs of de winnaars van Mijn Restaurant interesseert ons toch meer dan de rechten die ons worden afgenomen of de armen die op straat moeten slapen, omdat ze uit een huis zijn gezet waar sowieso al niemand in woonde. Maar het gaat toch zo goed in Antwerpen... Daar heffen we morgen het glas op. Schone schijn troef op de Grote Markt.

    BeantwoordenVerwijderen