woensdag 15 februari 2012

Unieke Monumenten (1)

Als groot reisliefhebber heb ik ondertussen al heel wat afgereisd. Over heel de aarde heb ik erg knappe steden en prachtige natuur mogen bewonderen. De komende maanden ga ik proberen hier enkele korte reistips neer te schrijven, gebaseerd op de monumenten die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Een absoluut pareltje in de Amerikaanse staat Colorado is Mesa Verde, een nationaal park dat de ruïnes van woningen van de Anasazi-indianen huisvest. Deze klifdorpen moeten tussen de 6e en 12e eeuw gebouwd zijn. Een prachtig uitstapje terug in de tijd, in één van de beschavingen van voor de ontdekking van de Nieuwe Wereld.
Het Senegalese Île de Gorée was het grootste centrum van de westerse slavenhandel, nog niet zo heel lang geleden trouwens, toen de handel in Afrikanen nog de gewoonste zaak van de wereld was. Erg confronterende plek trouwens. Het sfeertje dat er hangt is dat van onderdrukking en ellende. In de eeuwen dat Gorée hiervoor werd gebruikt moeten zo'n 20 miljoen slaven op dit eiland hebben vastgezeten, wachtend op hun laatste reis, die naar de kolonies van de Nieuwe Wereld. In de verte zie je de wolkenkrabbers van Dakar en boven het eiland cirkelen zeearenden. Een bezoek dat u nooit zal vergeten.
Krakau is ongetwijfeld één van de mooiste steden van Oost-Europa. Het historische centrum is eigenlijk vrij klein, maar bevat enkele absolute architecturale meesterwerkjes: de Wawelkathedraal, de kerk van Maria Hemelvaart, de Sukiennice... Ook heeft Krakau de grootste markt ter wereld: de Rynek. Niet voor wie pleinvrees heeft! Op het plein staan enkele ludieke pianostandbeeldjes, ter ere van Chopin. Het imposante kasteel staat aan de rivier Wisła. Let op voor vuurspuwende draken! Ook de Kazimierzwijk is een bezoekje waard.
De Dom van Aken is één van die indrukwekkende kathedralen die West-Europa rijk is. Midden in dit Roma Nova staat dit gigantische bouwwerk, waar niemand minder dan Karel de Grote ligt begraven. Aken is één van die vele Duitse gezellige stadjes, met een leuke kerstmarkt in de winter.
In het zuiden van Polen kan je de Wieliczka-zoutmijn bezoeken. Dit is een ontzettend uitgebreid doolhof diep onder de grond, met een gangenstelsel van 300 km. Het is erg interessant om te zien hoe het zout gewonnen werd. U valt stijl achterover bij de ingenieuze beelden die uit het zout gekapt zijn. Zo is er ook de 'diepste kerk' ter wereld, 101 meter onder de grond, met onder andere 'Het Laatste Avondmaal' in zout. Een mannenkoor zingt voor u in het Pools. Dit is gewoon een onvergetelijk, uniek uitstapje in een wereld die de onze niet is.
De Everglades in het uiterste zuiden van Florida is een uitzonderlijk natuurreservaat waar honderden tropische vogelsoorten, zoogdieren, reptielen, vissen en insecten te vinden zijn. Vooral de opvallende aanwezigheid van alligators is opmerkelijk. Snel in het water, maar ook zeer snel op het land, dus laat u niet verrassen door één van deze prehistorische monsters. Met een motorbootje kunt u een gejaagd tochtje door de moerassen maken en zien hoe de kroko's marshmallows verorberen. De meest opvallende bewoner van deze prachtige habitat is ongetwijfeld de Florida panter, die erg zeldzaam is. De kans is dus klein dat u hem tegen het lijf loopt.
Een ander wereldberoemd nationaal park in de V.S. is dat van de Grand Canyon, het diepste ravijn ter wereld, zo'n 1500 meter diep! Helemaal beneden ziet u de Coloradorivier kronkelen. De roodbruine rotsen zijn werkelijk een streling voor het oog, en de sculpturen zijn gewoon subliem en onaards. In dit waanzinnige Arizonalandschap zijn nog erg veel indianenruïnes gevonden.

De Mont Saint-Michel is voor mij nog steeds het meest indrukwekkende monument van Frankrijk en één van de meest in het oog springende plaatsen in Europa. Zo wordt deze abdij op een heuvel aan de zee ook wel eens la Merveille de l'Occident genoemd. Dit Normandische imposante bouwwerk is een absolute must-see. Wandel zeker door de smalle straatjes en ga helemaal tot aan de top van de heuvel. U hebt vandaar een prachtig uitzicht. Als klap op de vuurpijl is er ook nog het spektakel van de opkomende vloed, dat zeker het wachten waard is.
Eén van die andere wereldberoemde plekjes in Frankrijk is natuurlijk Versailles, waar het paleis van de Zonnekoning en de prachtige tuinen te bewonderen zijn. Het hele complex werd in anderhalve eeuw gebouwd. Elke koning wilde zijn eigen steentje bijdragen. Al die fonteintjes, beelden, waterpartijen, bloemenperken, hagen, gebouwtjes, er lijkt haast geen eind aan te komen. De trianons zijn een bezoekje waard, maar vergeet zeker niet in de sublieme Spiegelzaal te gaan kijken, waar het Verdrag van Versailles het einde van de Eerste Wereldoorlog inluidde.
Eén van de meest toonaangevende gothische kathedralen in Europa is die van Chartres, gebouwd in de 12e eeuw. Twee niet-identieke torens sieren dit pareltje en binnenin kan u prachtige glas-in-loodramen bewonderen. De invloed van deze kathedraal mag niet worden onderschat. Zowel voor het Dom van Keulen als de kathedraal van Westminster werd dit ontwerp gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten