donderdag 3 mei 2012

Unieke Monumenten (6)

Alweer deel zes van zo'n tien à twaalf delen van dit wereldlijke artikel. U krijgt zo zin om een vliegtuig op te stappen.
We beginnen in Keulen, waar de majestueuze Dom van Keulen de skyline overheerst. Deze gotische opperkerk is vanbinnen rijkelijk versierd met prachtige eiken koorstoelen, indrukwekkend beeldhouwwerk en glas-in-loodramen om bij weg te dromen. Vanop de andere oever van de Rijn - eerst dus de Hohenzollernbrug over - heeft u het mooiste uitzicht op dit duistere godsgebouw van weleer, met de karakteristieke 'zwarte' tweelingtorens die u dreigend aankijken.
Het bijna 400 km lange Canal du Midi loopt dwars door Zuid-Frankrijk en verbindt zo de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee. Het werd al in de late 17e eeuw in opdracht van de Zonnekoning gegraven. Eender waar u dit kanaal aantreft, biedt het u een gezellige wandeling langs bruggetjes en sluizen, langs cultuursteden en mooie landschappen. Een knap staaltje vakmanschap uit het Ancien Régime!
Het charmante Noordoost-Italiaanse stadje Ravenna, in de 5e eeuw trouwens de hoofdstad van het Romeinse Rijk, bezit een indrukwekkende verzameling van vroegchristelijke monumenten: kerken, kapellen, mausoleums met vanbinnen oogverblindende mozaïeken. Het christendom was not niet droog achter z'n oren, maar kijk eens wat een pracht en praal het al voortbracht. Deze monumenten zijn aan de buitenkant zeer sober maar aan de binnenkant betoverend mooi.
De Oostenrijkse sprookjesstad Salzburg laat niemand onberoerd. De ligging van dit elegante stadje kon niet beter. Gelegen aan de Salsach, met in de verte de turende Alpen. Salzburg kent u vooral van de film The Sound of Music, en het is ook de geboortestad van onze favoriete Oostenrijker, Mozart natuurlijk! De Mirabeltuinen zijn gewoonweg schitterend, een magisch complex van sierlijke beeldjes, fonteintjes en bloemenperkjes. De stad bevat minstens twee religieuze gebouwen die het vermelden waard zijn. Eerst en vooral de prachtige dom, een waar huzarenstukje van pronkerige rococo, met marmeren sculpturen met vaak érg aangrijpende emoties. De benedictijnenabdij Sankt Peter is dan weer veel ouder en is van Romaanse slag. Salzburg wordt omringd door enkele steile rotsen, vanwaar u als beloning voor een flinke klautertocht uw favoriete stad nog eens in vogelperspectief kan beschouwen. Op de Mönchberg ligt het nonnenklooster Nonnberg, het oudste convent aan deze kant van de Alpen. Maar dé trekpleister van dit romantische stadje is zonder twijfel de Hohensalzburg vesting, die hoog boven Salzburg torent, te bereiken met een razendsnelle lift. Dit kasteel met een geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse tijd, herbergt een zeer interessant oorlogsmuseum, waarin u heel de geschiedenis van de stad in geuren en kleuren wordt uitgelegd. Ook worden u enkele kunstschatten getoond, al blijft de voornaamste parel het magnifieke uitzicht over de tegen die tijd door u al dood geknuffelde stad. Salzburg is Wenen in zakformaat, maar met een even hoge dosis aan 18e-eeuwse magie.
We blijven in Oostenrijk voor een al even sprookjesachtige plek als Salzburg, namelijk het schitterende voormalige koninklijke paleis Schönbrunn, in de banlieue van Wenen. Dit paleis was natuurlijk de hometown van keizer Frans Jozef en de immens populaire Sissi. De tuinen zijn een beetje afgekeken van die van Versailles, maar, naast labyrinten en fonteinen, bevat het ook de oudste dierentuin ter wereld. In het Habsburgse paleis zelf loopt u van de ene met luxe overgoten kamer in de andere en zult u meer dan eens grote ogen zetten, vooral omwille van de nogal groot uitgevallen schilderijen. Via een audioguide leert u de tragische historie van keizerin Sissi, gevangene in een gouden kooi.
In het midden van het Franse Katharenland, op zich al een streek met kasteelruïnes bij de vleet, ligt de gigantische vesting van Carcassonne, met een typisch middeleeuws kasteel, een gotische kathedraal, een veelvoud aan torens, een ontzettend lange met kantelen uitgeruste verdedigingsmuur en gezellige straatjes waarin u de eeuwen kan ruiken. Deze historische stad is een monument van een uitzonderlijke omvang. Een wandeling bij schemering is uiteraard een verplichte activiteit. De citadel straalt dan een eerbiedige rust uit, maar blijft iets dreigends behouden. De eeuwen zijn de slachtpartijen nog niet vergeten.
In Modena is er niet zoveel te bezichtigen. Behalve dan de 12e-eeuwse witte kathedraal, oogverblindend mooi zowel binnen als buiten. Het bouwwerk is gelegen aan de Piazza Grande, en het is vooral de Torre Civica die het zo kenmerkend maakt. Dit is weer maar eens Italië op haar best!
Wie Nederland zegt, die zegt klompen, tulpen en molens (en seks en drugs, maar laten we dat even ter zijde houden). In Kinderdijk staan 28 reusachtige windmolens met opvallend lange wieken rustig aan het water te wachten op een beetje wind. Eeuwen geleden stonden er nog 150, maar het overgrote deel heeft de tand des tijds dus niet doorstaan. Mooie streek en perfect om er een daguitstap van te maken!
Barcelona is reeds aan bod gekomen, maar met de werken van Gaudí zijn we met deze stad nog niet klaar. Ook de door Lluis Doménech i Montaner ontworpen Palau de la Música Catalana en Hospital de Sant Pau zijn zeer opmerkelijke meesterwerkjes van de art nouveau. Beide bouwwerken zijn erg rijkelijk versierd, en u kan er knappe details in blijven ontdekken.


2 opmerkingen: